Дика природа

Сайт про красу природи

Росомаха – найбільший наземний вид родини куницевих. Це кремезний і м’язистий хижак, зовні більше схожий на маленького ведмедя, ніж на інших представників своєї родини.Росомаха_Rosomakha

У росомахи короткі ноги з великими ступнями, що дозволяють легко пересуватися по снігу. Голова широка і округла, морда видовжена. Очі маленькі, вуха короткі і округлі. Спина завдяки більш довгим заднім кінцівкам вигнута дугою. Зуби потужні, з гострими гранями. Верхні корінні зуби в кінці зубного ряду повернені на 90 градусів по відношенню до внутрішньої частини рота, що дозволяє росомасі відірвати м’ясо від замерзлої мертвої тварини. Кігті гострі, гачкоподібні. Як і багато інших куницевих, володіє потужним запахом анальних залоз. Добре розвинений нюх і слух. Зір розвинений гірше.

Доросла росомаха досягає розмірів середньої собаки. Довжина в середньому становить 65-105 см, довжина хвоста дорівнює 17-26 см, а вага коливається від 9 до 25 кг, хоча іноді вага самців досягає 32 кг. Висота у холці складає від 30 до 45 см. Самки зазвичай менші від самців на 10% в довжину і легші на 30%.

Хутро у росомахи густе, довге і жирне, тому на морозі воно не змерзається. Забарвлення варіюється від світло-коричневого до коричнево-чорного. Є світло-сіра, жовтувата чи руда широка смуга, яка проходить від верхівки голови до крижів, переходячи в смуги на хвості і в області плечей. У деяких особин на морді є світло-срібляста маска, зустрічаються також світлі плями на горлі та грудях.

Росомаха_животное_Rosomakha_zhivotnoyeРосомаха зустрічається в першу чергу у віддалених місцях північних бореальних лісів, в субарктичній і високогірній тундрі Північної півкулі. Ареал проживання простягається від Скандинавії до Аляски (Норвегія, Швеція, Естонія, Фінляндія, Росія, Китай, Монголія), включає США (штати Аляска, Вайомінг, Айдахо, Монтана, Вашингтон, Орегон і Каліфорнія) і Канаду. Вид з 19-го століття відчув стійке зниження чисельності, тому росомахи практично відсутні в південно-європейській частині ареалу.

Ці територіальні тварини ведуть одиночний спосіб життя і потребують великих територій.

Самки в зимовий період влаштовують в печерах, ущелинах або в норах, зроблених іншими тваринами, гнізда для зберігання здобичі і вигодовування потомства. Росомаха – нічна тварина, проте може проявляти активність і в денний час.

Віддає перевагу пересуванню по землі, але може чудово лазити по деревах і добре плаває. Рухається розгонистим галопом, переміщаючись на 10 – 15 км без відпочинку.

Росомахи відомі своєю люттю. Відомі напади росомах на чорних ведмедів і вовків. Це універсальний хижак, здобич якого в основному складається з ссавців маленьких і середніх розмірів (білок, бобрів, кроликів, мишей тощо), але вони можуть успішно нападати і на великих тварин (наприклад, дорослих оленів). Полюють росомахи і на дрібних хижаків – куниць, норок, лисиць і т.п. Раціон іноді включає пташині яйця, птахів (особливо гусей), коріння, ягоди, насіння і личинки комах. Регулярно харчується росомаха й падлом, будучи санітаром лісу.Росомаха_детеныш_Rosomakha_detenysh

Хоча доросла росомаха здатна захистити себе, ведмеді, пуми, вовки і беркути становлять загрозу для молодих тварин. Вовк, головний конкурент росомахи, представляє для дорослих тварин загрозу тільки в тому випадку, коли росомаха не може залізти на дерево.

Це полігамні тварини, сезон розмноження яких припадає на травень-серпень.

Самки спаровуються кожні два роки. Імплантація ембріона відбувається із затримкою на 6 місяців. Триває вагітність від 120 до 272 днів, в залежності від терміну запліднення. У виводку, який з’являється в січні-квітні, зазвичай 2 – 4 дитинчати вагою близько 85 г. Практично дорослими дитинчата стають у віці 3 місяці, але до 2 років залишаються з матір’ю. Дорослого розміру досягають у рік, а статевої зрілості від 2 до 3 років.

Цей вид через своє широке розповсюдження і великі популяцій, що залишилися, відноситься до видів, що викликають найменші побоювання. Однак росомахам загрожує фрагментований розподіл і за припущеннями, низьке генетичне різноманіття.

 

Написать комментарий